Slik fungerer nemlig den nye pensjonsreformen, hvis man ikke har hatt høy nok lønn i ALLE de minst 40 årene man har jobbet før man er 62 . så kan man nemlig ikke pensjonere seg.
Et enkelt eksempel, som sikkert kan gjelde for flere hundre tusen arbeidstakere her i landet:
- Dame født i 1962.
- Begynte å jobbe som ufaglært “fabrikkarbeider” da hun var 20 år.
- Har fått 2 barn, og har derfor hatt to omganger med barselpermisjon (nå får man forøvrig noe pensjonspoeng for slike typer permisjoner, også for militærtjeneste, men det tilsvarer langt ifra det å heller jobbe).
- Har jobbet halvt (frivillig deltid) i 6 år, både for å være hjemme med sine små barn men også for å slippe utgifter til barnepass.
- Har jobbet i et lavlønnsyrke i de fleste årene, men de siste 10 – 12 år har hatt fagarbeiderlønn.
Denne damen har i alle sine arbeidsår opparbeidet seg sin egen pensjonsbeholdning, akkurat som alle andre i Norge som jobber og betaler skatt. 18,1 % av hennes inntekt hvert år har blitt puttet i hennes egen “pengesekk” (også kalt pensjonsbeholdning). Hun jobber til og med i en bedrift som har tariffavtale med et LO – forbund, og på bedriften har AFP eksistert helt siden ordningen ble innført.
Så sjekker hun sine pensjonsmuligheter (det er 14 år til hun blir 62 år, men tida går jo fort). Sjokket blir stort når hun oppdager at hun IKKE kan gå av ved 62 år. Heller ikke ved 63 eller 64 år. Hun må faktisk vente til hun er 65 år før hun kan gå av på AFP. Hun har kun jobbet halvt i 6 år, men hun har omtrent hele tida hatt lav lønn selv ved 100 % stilling – akkurat som veldig mange andre i Norge, særlig kvinner!
Hvis man ser på gjennomsnittslønn i Norge fra 1962 og frem til 2002 (gjennomsnitt for ALLE næringer) så er det på kr 127 637. Hvis man for moro skyld legger på en lønnsøkning for hvert år på 4 % så finner man at med denne gjennomsnittslønna så vil ingen av de som er født i 1962 kunne gå av ved 62 år. Ikke før man kommer til de som er født i 1970, de kan gå av ved 62 år – HVIS de minst har hatt denne lønnen og denne lønnstigningen.
Tror at det er veldig mange som ikke har brydd seg om å sjekke sine egne pensjonsmuligheter, man tar det for gitt at man selv faller innenfor dem som kan gå av ved 62. HEI ALLE DERE: Bry dere! Sjekk med NAV hvilket grunnlag dere har. Gjør dette selv om dere ikke har fylt 30 år, og ihvertfall om dere har fylt 40! Ikke gå der og bare tro, tro at du kan pensjonere deg når du vil også viser det seg faktisk at du kanskje må jobbe til du er 67!
Det gledelige er jo at hvis/når man går av så kan man velge graden (20, 30, 40, 50, 60, 80 eller 100 %). Uansett grad så kan man velge å jobbe ved siden av pensjonen. man kan til og med pensjonere seg 100 % og jobbe 100 %. Jo lengre man jobber jo mer pensjonsgrunnlag opparbeider man seg (18,1 % av inntekten rett i pengesekken). Helt til man fyller 75 år så opparbeider man seg grunnlag.
Men uansett hva man tror: Tro kan man gjøre i kirka, når det gjelder pensjon så må man vite!
I dag skriver VG-nett dette: Harald (65) får 20 00 ekstra i måneden og det er jo bra for Harald, men ikke ta det for gitt at det vil gjelde deg!
HER kan du finne NAVs info om pensjon – og også logge deg inn (med din ID) på Din Pensjon for å beregne hvilke muligheter DU har.
Så får vi jo håpe at vi ikke er alt for rynkete når vi engang i tida kan pensjonere oss
14 kommentarer In " 62 år – pensjonist eller ikke? Ikke, hvis du ikke har tjent nok! "
RSS-strøm med kommentarer til dette innlegget. Tilbakesporings-URL
januar 4th 2011 at 9:45 pm
jeg har lurt på dette.. har jo lyst til å pensjonere meg.. jeg har født tre barn men jeg har hatt lite fødselspermisjon ut over de månedene med den regulerte permisjonen. Et par år med annen jobb, men.. ja, jeg har lyst til å sjekke dette snart… tusen takk for sparket i rumpa!!!
Tips oss hvis denne kommentaren er upassende
januar 4th 2011 at 9:52 pm
Bare hyggelig å sparke litt innimellom Carpe
Ihvertfall når det er slike fornuftige spark.
Tips oss hvis denne kommentaren er upassende
januar 5th 2011 at 3:44 am
Denne reformen vil også premiere syterne, de som klarer å grine seg til velferdsgoder med å spille syke. For dersom kvinnen i ditt eksempel klarer å grine seg til uføretrygd en eller annen gang før hun kan gå av med en dårlig pensjon som 65 eller 67 åring, så kommer hun også mye bedre ut med pensjon resten av livet.
Hele reformen vil dermed bli undegravet av at store årskull i femtiårene vil benytte etthvert tricks for å få seg uføretrygd, framfor å stå på og slite til man blir 65 eller 67.
Allerede nå er fagbevegelsen opptatt av å sikre uføretrygd-goder for sine medlemmer, så hele denne reformen vil garantert bli undergravd av et rush mot legekontorene for å få seg en uføretrygd i god tid, slik at reell pensjonsalder bare vil synke ytterligere.
Sjekket feks på meg selv og mine ulike pensjonsforsikringer og uføreforsikringer opp mot fremtidig pensjonsberegning hos NAV, og jeg vil faktisk få over dobbelt så høy bruttoinntekt om jeg klarer å komme meg ut av arbeidslivet som uføretrygdet 59-åring enn om jeg står løpet ut til 67.
——————————————————————————————————————————————
Jeg tviler på at noen kan grine seg til uføretrygd, det tror jeg ingen kan gjøre. I utgangspunktet synes jeg reformen erbra, men den slår såutrolig uheldig ut for mange, blant annet deltidsarbeidende. Og hovedbudskapet mitt er at alle nå sjekke seg selv – i god tid – slik at de vet!
Tips oss hvis denne kommentaren er upassende
januar 5th 2011 at 3:54 am
PS. Regnet også med å jobbe 50% stilling som uføretrygdet fra 60-70 i den siste beregningen jeg la inn i pensjonskalkulatoren, om jeg ble uføretrygdet som 60 åring. Da får jeg over dobbelt så høy pensjon året jeg fyller 70, sammenliknet med om jeg står til 67 og slutter å jobbe da.
——————————————————————————————————————————————
Tror ikke det er mulig å være uføretrygdet til man er 70 år altså, toppen til man er 67.
Tips oss hvis denne kommentaren er upassende
januar 5th 2011 at 7:04 am
Janne. Kan du i samme slengen gi oss oppskrften på hvordan man griner seg til uføretrygd helst i god tid før vi skal gå av med pensjon!
Det tror jeg ingen kan gjøre.
——————————————————————————————————————-
Ja, det samme sier jeg
Tips oss hvis denne kommentaren er upassende
januar 5th 2011 at 10:01 am
Mon tro om den den nye pensjonsordningen vil ha innflytelse på oss som allerede er pensjonister? En økning f.eks. i utbetalingene hadde vært velkommen ..
————————————————————————————————-
Tror nok ikke den vil ha noe å si for dere. Men det skal du kanskje være glad for? Man kan jo aldri vite
Tips oss hvis denne kommentaren er upassende
januar 5th 2011 at 10:04 am
Til Grynet her ovenfor:
Å klage på sus i ørene, er visstnok en brukbar snarvei til tidlig uføretrygd. Jeg kjenner et par tilfeller her nede …
———————————————————————————————————
Jøss – da vet jeg om mange som kunne vært uføretrygda (meg selv inkludert). Litt øresus får man da tåle så lenge det ikke blir et helt hornorkester der inne
Tips oss hvis denne kommentaren er upassende
januar 5th 2011 at 2:13 pm
Du som tar ut pensjon, ikke gled deg for tidlig. Har gjort et lite regnestykke for en person som har en inntekt på kr. 400.000.- Han vil betale kr. 110.997,- i skatt. (ikke tatt hensyn til eventuelle fradrag). Med en pensjon på kr. 220.000,- i året i tillegg til arbeidsinntekt vil den årlige skatten bli kr. 193.921,-Dette på grunn av at toppskatten slår inn. Altså blir den netto pensjonen kr. 11,423- pr. måned. Ekstra bidrag til futen hvert år blir kr. 82.924,-. Det blir det mye skatt av til du er 70, og da vil den årlige pensjonen bli redusert fordi du har tatt ut tidligpensjon. Staten vinner til slutt, akkurat som banken når du spiller rulett.
——————————————————————————————————————————–
Skatten har du kanskje rett i, men ikke det siste du skriver; “da vil den årlige pensjonen bli redusert fordi du har tatt ut tidligpensjon”. Med levealdersjusteringen så vil pensjonen være lik i alle pensjonsårene (bortsett fra et afp-tillegg fra 62 til 67 for dem med tariffavtale). Pensjonen vil tvert imot bli høyere når han fyller 70 hvis han da slutter med å jobbe. Pensjonspoeng tjener man nemlig opp helt til man er 75 med den nye ordningen, og det er jo kjempebra synes jeg.
Tips oss hvis denne kommentaren er upassende
januar 5th 2011 at 3:16 pm
Jeg er ditt eksempel! Jeg er født i 1962 og har jobbet i omsorgsektoren og har fått to barn. Jobbet en del deltid og regnet med at så lenge 20 års regelen gjaldt så ville dette gå bra for min del. MEN den gang ei. Jeg forstår ikke hvordan dette kunne gå igjennom da pensjonsreformen har tilbakevirkende kraft. Det samme kunne de ikke gjøre med pensjonsreformen for Stortingsrepresentanter!! Det er bare med lavtlønnede kvinner, som gjør noe så dumt som å ta hovedansvar for omsorg i kongerike Norge, at man kan gjøre dette. Statsministeren takket i talen sin for at Norge har slike fantastiske kvinner men sorry jeg lever ikke av takketaler når jeg blir pensjonist. Hvor var sykepleierforbundet og alle andre kvinneorganisasjoner når denne reformen ble til. Fordi det er jo hovedsaklig kvinner som rammes NOK en gang.
—————————————————————————————————————————–
Jeg kan jo innrømme at det er meg som er eksempelet her, og vi to er nok ganske like da. Det er riktig at den har tilbakevirkende kraft, men derfor skal det være en gradvis overgang hvor vårt kull er det siste som får pensjon etter både gammel og ny ordning (10 % gammel og 90 % ny). 1963-kullet er det første som kun får ny ordning fullt ut. De tror vel kanskje at de få pensjonspoengene som ble innført for barselpermisjon skal veie opp for at vi har bedrevet omsorg i stor skala? Jeg vet ikke jeg, men det virker som om fagbevegelsen ikke så rekkevidden av denne reformen da den ble diskutert. Jeg var selv med på diskusjonene dengang, og må innrømme at hadde jeg visst det jeg vet nå så tror jeg muligens jeg hadde stemt imot!
Men jeg skjønner jo også at noe måtte endres – det blir jo færre og færre arbeidende pr trygdet, og det sier jo seg selv at det går ikke opp. Men det triste er jo at det kommer ikke til å lønne seg å jobbe et helt liv, det får man kanskje bare 2000 kroner mer i året for enn de som aldri har jobbet et slag og som blir minstepensjonister. DET er urettferdig det!
Tips oss hvis denne kommentaren er upassende
januar 5th 2011 at 3:36 pm
Annen hvert år kommer der ut nye reformer…..
Hva som faktisk kommer til å skje om 30 år nekter jeg å ta stilling til nå. Jeg har faktisk veldig liten muligheten til å gjøre noe med det bortsett fra å spare på egen konto….
Vil også nevne at det ikke er en menneskrett, selv ikke i Norge, at vi skal kunne sitte på ræven og heve inn penger når de fleste av oss er mer en friske nok til å jobbe for å holde samfunnet i gang.
Synes også det er hårreisende å lese om han i dag som kunne jobbe full jobb og i tillegg motta 20.000 kr ekstra i måneden i pensjon, og oppfordrer alle andre til å se om ikke dette gjelder dem og……
Han skulle spare de og reise når han fikk tid…..
Kanskje han skulle send en tanke på de som har av forskjellige grunner måtte være borte fra arbeidslivet (barnefødsler m/oppfølgning, ta seg av syke familemedlemmer, egen sykdom etc….) Disse personene har ikke hatt mulighet til å opparbeide seg poeng, og da skal vi si? “synd for dere”???
Disse personene vil alltid komme dårlig ut i et pensjonsystem fordi de på papiret ikke har “ytt” til Norge…..
Nei, synes folk skal heller lære seg å syte mindre, og kose seg mer med jobben sin og det de driver på med.
——————————————————————————————————————————-
Nå tror jeg du er litt på viddene her. Reformer kommer det ja, men pensjonsreformen var den første angående alderstrygd siden folketrygden ble innført i 1967!
En annen opplysning til deg: Man får pensjonspoeng både for barselpermisjon og ved omsorg for syke familiemedlemmer bl.a, også ved militærtjeneste.
Og at han i stykket kan jobbe så mye han vil – hva er galt med det? Han betaler jaggumeg nok av skatt for det, både av pensjonen og av inntekten. Han til og med betaler inn ytterligere 18,1 % av lønna si til sin egen “pengesekk”. Problemet i Norge er jo faktisk at det blir færre yrkesaktive pr pensjonist, og da vil jo staten helst at folk står lenger i jobb – noe han dermed gjør.
Hvis du mener at jeg syter så har du misforstått innlegget mitt. Jeg vil opplyse folk om at reformen ikke slår så veldig godt ut for veldig mange, særlig kvinner og i særdeleshet folk med lavlønnsyrker. Og dette må de faktisk sjekke sjøl, det er ingen som gjør det for de – bortsett fra NAV men det skjer ikke før de fyller 61 år.
Tips oss hvis denne kommentaren er upassende
januar 5th 2011 at 3:56 pm
Sikkert grei ordning for høytlønnede og friske pensjonister hvis de er så heldige å enten fortsette i jobben eller om noen ønsker å ansette en ‘gamling’ på 62 år. Dette hjelper slett ikke på arbeidsledigheten.
At noen får pensjon kr. 20.000 måneden i tillegg til lønn,er på bekostning av ‘minstepensjonistene’ som i utlandet har blitt trukket 15% ‘kildeskatt’ av sin magre pensjon siden 1 jan 2010.
Snakk om omvendt Robin Hood effekt!
—————————————————————————————————————————–
Det er en ordning som forutsetter at man har god inntekt for å kunne gå av ved tidligste alder – 62 år.
Og man trenger ikke å gå av 100 % slik som han i stykket, da beholder man jo den jobben man har. Det er arbeidsledighet ja, men samtidig så øker antall pensjonister mer enn antall yrkesaktive. Derfor vil man ata folk skal stå lenger i jobb. Det skjønner ihvertfall jeg poenget med. De bidrar jo med masse inntekt til stat og kommune i form av skatt.
Så skriver du: “At noen får pensjon kr. 20.000 måneden i tillegg til lønn,er på bekostning av ‘minstepensjonistene’ som i utlandet har blitt trukket 15% ‘kildeskatt’ av sin magre pensjon siden 1 jan 2010.” Det tror jeg ikke på. Disse noen betaler jo skatt av både pensjon og lønn, og til og med toppskatten slår inn i de fleste tilfellene. Skal de som jobber 100 % straffes fordi minstepensjonister som lever billig i utlandet betaler det du kaller kildeskatt? Hva er det forresten?
Tips oss hvis denne kommentaren er upassende
januar 5th 2011 at 8:31 pm
Så heldige dere er, som tydeligvis skal leve evig. De fleste jeg kjenner har ent opp med en spade sand i kjeften på kirkegården, i tiden rett før og rett etter de nådde “pensjonalder”…
——————————————————————————————————————————
Å, jeg regner da med at jeg lever min forventede levealder
Tips oss hvis denne kommentaren er upassende
januar 5th 2011 at 10:38 pm
Nå gjelder disse reglene ikke alle. Det finnes fortsatt statspensjonister som har et annet system. Jeg vet at Jens & Co fortvilt prøver å få istand nye “forhandlinger” slik at også disse kan få gleden av å gå ned i pensjonsytelse. Selv er jeg avhengig av et sertefikat for å utføre jobben min. Internasjonale organ har bestemt at jeg ikke får lov til å jobbe etter fyllte 60 år av sikkerhetsgrunner. Pensjonsalderen er IKKE redusert som følge av dette. Nå er jeg heldig som allerede har “særaldersgrense” på 65 år, slik at jeg kan få pensjon fra 65 år. Men hva jeg skal leve av mellom 60 og 65 sier ikke reglene noe om! Hvis nå Jens og AP gjengen får innført de nye reglene med 40 års opptjening er det ikke mange av mine kolleger som vil kunne få full pensjon da snittalder på nyutdannede ligger på 24-25 år. Det eneste formålet med reformen er at folk skal få mindre å rutte med. Det er nok derfor Stortinget har egne regler både for opptjeningstid og avkortning met annen inntekt! Sørger for seg selv og gir blanke i de som har valgt dem inn.
————————————————————————————————————————
Ja, vet at de ikke gjelder statsansatte.
Men din situasjon er jo temmelig ille da. Hva skal yrkessjåfører gjør i de 5 – 7 årene de ikke har lov å praktisere yrket sitt?
Tips oss hvis denne kommentaren er upassende
januar 6th 2011 at 12:24 am
bare fortsett å krangle om Nikab,Burka og Muslimer i Norge mens politikere vedtar reformer som skal tvinge dere til å jobbe helt til du er 100 år og ikke glem hvordan du skal avslutte dine siste dager på gamlehjem hvis du er heldig og får får plass i en av dem da.
——————————————————————————————————————–
jadda
Tips oss hvis denne kommentaren er upassende